Ondernemers met een eenmanszaak hebben per 1 januari 2020 een nieuw btw-nummer.

Privacy

De afgelopen jaren is onder andere door privacybescherming en identiteitsfraude weerstand gerezen tegen het gebruik van het BSN in het btw-nummer van eenmanszaken. De Autoriteit Persoonsgegevens gaf eerder dit jaar aan dat het opnemen van het BSN in het btw-nummer privacygevoelig, onwenselijk en onrechtmatig is. Zij oordeelde dat er een ander systeem moet komen. Het nieuwe btw-identificatienummer heeft geen koppeling meer met het BSN-nummer (burgerservicenummer).

Btw-identificatienummer

Het nieuwe btw-identificatienummer (btw-id) moet vanaf 1 januari 2020 op bijvoorbeeld facturen en de website worden vermeld. Het wordt ook gebruikt voor intracommunautaire transacties (handelsverkeer binnen de EU) en andere transacties op basis van EU-regelgeving. Het btw-id bestaat uit 14 tekens: landcode NL, 9 cijfers, de letter ‘B’ en een controlegetal van 2 cijfers.

Omzetbelastingnummer

Uitsluitend voor de communicatie met de Belastingdienst blijf het oude, op het BSN gebaseerde nummer, in gebruik. Dat heet vanaf 2020 het omzetbelastingnummer.

Samengevat

Vanaf 1 januari 2020 gebruiken ondernemers met een eenmanszaak alleen nog maar het nieuwe btw-id in alle contacten met klanten en leveranciers. Denk daarom aan:

  • Het opnemen van het btw-id op facturen en briefpapier.
  • Het vermelden van het btw-id op de website of webshop.
  • Btw-id doorgeven aan accountant.

Heeft u vragen over het btw-nummer, neem dan contact met ons op.

Bent u klant bij ons, geef uw btw-id dan s.v.p. aan ons door.

Informatie of advies?

Contact
Contact