Ondernemers met een eenmanszaak krijgen per 1 januari 2020 een nieuw btw-nummer. Ze ontvangen hierover deze maand een brief met het nieuwe nummer van de Belastingdienst.

Privacy

De afgelopen jaren is onder andere door privacybescherming en identiteitsfraude weerstand gerezen tegen het gebruik van het BSN in het btw-nummer van eenmanszaken. De Autoriteit Persoonsgegevens gaf eerder dit jaar aan dat het opnemen van het BSN in het btw-nummer privacygevoelig, onwenselijk en onrechtmatig is. Zij oordeelde dat er een ander systeem moet komen. Het nieuwe btw-identificatienummer heeft geen koppeling meer met het BSN-nummer (burgerservicenummer).

Btw-identificatienummer

Het nieuwe btw-identificatienummer (btw-id) moet vanaf 1 januari 2020 op bijvoorbeeld facturen en de website worden vermeld. Het wordt ook gebruikt voor intracommunautaire transacties (handelsverkeer binnen de EU) en andere transacties op basis van EU-regelgeving. Het btw-id bestaat uit 14 tekens: landcode NL, 9 cijfers, de letter ‘B’ en een controlegetal van 2 cijfers.

Omzetbelastingnummer

Uitsluitend voor de communicatie met de Belastingdienst blijf het oude, op het BSN gebaseerde nummer, in gebruik. Dat heet vanaf 2020 het omzetbelastingnummer.

Samengevat

Vanaf 1 januari 2020 gebruiken ondernemers met een eenmanszaak alleen nog maar het nieuwe btw-id in alle contacten met klanten en leveranciers. Denk daarom aan:

  • Het opnemen van het btw-id op facturen en briefpapier.
  • Het vermelden van het btw-id op de website of webshop.
  • Btw-id doorgeven aan accountant.

Heeft u vragen over het btw-nummer, neem dan contact met ons op.

Bent u klant bij ons, geef uw btw-id dan s.v.p. aan ons door.

Informatie of advies?

Contact
Contact