Vóór corona stond het mkb er goed voor en ondanks de crisis is dat in de basis nog steeds het geval. De steunmaatregelen van de overheid hebben effect gehad en een grote groep bedrijven heeft het goed gedaan. Tegelijkertijd staat bij veel andere ondernemers het water aan de lippen.

Benieuwd naar de branchecijfers over 2020 en de visie van branchespecialisten voor 2021? Lees het in de branchewijzers die voor u klaarstaan op onze website.

Horeca

Corona en de lockdownmaatregelen hebben de horeca keihard geraakt. Dat zien we terug in een ongekende krimp van de omzet- en winstontwikkeling over 2020. De verdienmodellen zijn in coronatijd bovendien aangetast. Dit maakt horecabedrijven kwetsbaar bij nieuwe tegenslagen en kan herstel bemoeilijken. Het jaar heeft echter ook een aantal trends versneld die de branche perspectief kan bieden… lees er alles over in de branchewijzer horeca 2021.

Medische zorg

De coronacrisis heeft het belang van de medische zorg voor de samenleving maar weer eens benadrukt. De pandemie heeft in 2020 een gigantische druk gelegd op de branche. Er waren echter ook positieve effecten, zoals een versnelde digitalisering en innovatie. Per saldo zijn de omzet en de winst vorig jaar gegroeid, maar door de lockdowns lopen de cijfers binnen de branche behoorlijk uiteen… lees er alles over in de branchewijzer medische zorg 2021.

Logistiek

Door corona zijn de logistieke stromen in het afgelopen jaar behoorlijk ontregeld geraakt, maar in grote delen van de transport en logistiek is er na de lockdown ook weer vrij snel een herstel opgetreden. Per saldo zijn de omzet en de winst in het afgelopen jaar weinig veranderd. Binnen de branche zijn er aanzienlijke verschillen te zien tussen deelmarkten en bedrijven. Zo kende de binnenvaart wel een zwaar jaar, net als de eventlogistiek en de horecabelevering. Als de coronacrisis iets duidelijk heeft gemaakt, dan is het wel dat er meer samenwerking nodig is… lees er alles over in de branchewijzer logistiek 2021.

Specialistische zakelijke diensten

Specialistische zakelijke dienstverleners hebben over het algemeen een goed jaar achter de rug. De onderlinge verschillen waren echter groot. Waar de florerende woningmarkt en de coronacrisis meer werk opleverden voor de één (bijvoorbeeld bij notarissen, ingenieurs en architecten, maar ook de advisering rond steunregelingen), had de ander een nagenoeg lege agenda (onder meer reclamediensten). Per saldo waren de omzet- en winstontwikkeling echter bovengemiddeld… lees er alles over in de branchewijzer specialistische zakelijke diensten 2021.

Automotive

De automotive had vóór de coronapandemie al te maken met disruptieve ontwikkelingen in het mobiliteitslandschap. Door de crisis zijn de snelheid van de veranderingen en de complexiteit voor de branche verder toegenomen. In 2020 hadden de verplichte coronasluitingen een grote invloed op de financiële resultaten en dan vooral op de omzetontwikkeling en de brutomarge… lees er alles over in de branchewijzer automotive 2021.

Bouw

Voor de bouw was 2020 een ander jaar dan voor de meeste mkb-branches. Het werk in de bouw kon dankzij een -met het Rijk afgestemd- doorwerkprotocol over het algemeen doorgaan, waardoor de impact van corona voor bedrijven in het mkb relatief beperkt bleef. Daar kwam bij dat mensen door het thuiswerken extra aandacht hadden voor de woning. Per saldo liet de branche een behoorlijke groei van de omzet en winst zien… lees er alles over in de branchewijzer bouw 2021.

Detailhandel

Door allerlei beperkende maatregelen heeft een deel van de consumentenbestedingen zich in 2020 verplaatst van horeca en toerisme naar de detailhandel. Vooral webwinkels, doe-het-zelf-zaken, fietsenwinkels en supermarkten hebben daarvan geprofiteerd. Andere winkels, vooral op het gebied van kleding en schoenen, zagen de omzetten in sommige gevallen grotendeels wegvallen en kenden een dramatisch jaar. De verschillen waren dus opnieuw erg groot… lees er alles over in de branchewijzer detailhandel 2021.

Industrie

De coronacrisis maakte 2020 voor de industrie tot een jaar van onzekerheid, vraaguitval, grote verstoringen in de toeleveringsketen en per saldo een forse krimp van de industriële productie. Toch heeft de branche een bovengemiddelde winstontwikkeling laten zien. Het vertrouwen van industriële ondernemers is dit jaar toegenomen en de branche lijkt weer op stoom te komen… lees er alles over in de branchewijzer industrie 2021.

Informatie of advies?

Contact
Contact